Academia de vara Atlantykron 2004

Suceava participă cu 21 de persoane (din care 3 lectori) şi transportă pe lângă bagajul membrilor peste 80 kg. de echipamente necesare în organizarea atelierelor.

Atelierul de grafică computerizată realizează digital filmul de prezentare al acestei ediţii şi pune la dispoziţie echipamentele video necesare prezentărilor în amfiteatru. Cursurile sunt reduse la maxim, cele 2 ore zilnice fiind intensiv ilustrate şi exemplificate practic. S-a realizat un slideshow de prezentare a unei teme de astronomie, un flash-clip, şi o simulare 3D a fenomenului BigBang după datele ştiinţifice cunoscute în acest moment. Pe lângă activităţile propriuzise s-au desfăşurat prezentări multimedia, dezbateri referitoare la nivelul actual şi de perspectivă al tehnicii în domeniul graficii şi animaţiei computerizate, elemente de legislaţie a dreptului de autor, impactul graficii computerizate asupra publicităţii şi studiul elementelor de ştiinţa comunicării dezvoltate pe baza noilor concepte informatice.

Echipa OPT din Suceava realizează online, folosind sisteme radio şi decodare numerică a datelor, primele reprezentări grafice ce au la bază datele transmise de sateliţii meteorologici ce tranzitează zona. Sunt utilizate programe de simulare a poziţiei sateliţilor pentru a se afla cu exactitate poziţia acestora.

Atelierul de astronomie şi astrofizică foloseşte hărţi astronomice şi stelare puse la dispoziţie de World Genesis Foundation. Se fac observaţii cu telescopul a unor corpuri sau formaţiuni din spaţiul extraterestru, identificarea pe cer a principalelor constelaţii vizibile în această perioadă a anului (luna, planeta Martie, nebuloasa din Andromeda spre dimineaţă, se pot observa planetele Saturn şi Jupiter), petele (exploziile) solare, se analizează ploaia de meteoriţi. David Anderson ţine prelegeri pe tema invarianţei spaţiu – timp. În premieră pe Atlantykron echipa Cygnus captează imagini ale cerului cu ajutorul unei camere video adaptată la telescop şi le prezentă pe videoproiector n amfiteatru, imagini însoţite şi de explicaţii şi legende.

Atelierul de robotică se bucură de prezenţa pe insulă a lui Willy Fray – cercetător german, şef al laboratoarelor Bosch  de proiectare a senzorilor integraţi, specialist în nanotehnologii, Alexandru Mironov care conferenţiază despre strategii ale viitorului, şi Lucian Biro specialist în energetică nucleară. Temele din acest an au ca element comun energiile neconvenţionale. S-au studiat sisteme de propulsie ce au la bază energia neconvenţională, senzorii de radiaţie luminoasă şi de temperatură, sisteme de orientare după flux energetic, etc.

Societatea Ştiinţifică Cygnus primeşte finanţare de la Comisia Naţională UNESCO România şi oferă ca premii de participare tuturor celor de pe Atlantykron colecţiile revistelor Ştiinţă & Tehnică şi Anticipaţia din ultimul an.

Echipa de la Suceava încearcă lansarea unui planor cu radiocomandă ce conţine cameră video, are o anvergură de 1,5 m şi care urma să survoleze insula. Datorită curenţilor mari de aer de pe firul apei acesta aterizează forţat.

Echipa de la Suceava se implică în toate activităţile artistice, sportive, ştiinţifice, culturale, de presă (radio şi jurnalism) şi câştigă premii substanţiale, toţi membrii echipei întorcându-se acasă cu măcar un premiu.

Cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la moartea voievodului Ştefan cel Mare, Cygnus organizează concursuri şi prezentări de film şi produse multimedia. Diploma oferită participanţilor la atelierele coordonate de Cygnus poarta imaginea aceluiaşi voievod.

Patru membrii ai echipei Cygnus îşi serbează majoratul pe insulă în perioada taberei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *