Academia de vara Atlantykron 2007

Suceava vine la Academia de vară cu cea mai numeroasă echipă de până acum, formată din 42 de membri dintre care 8 lectori (5 fizicieni, doi matematicieni si 1 inginer, patru fiind cu studii doctorale). Suceava a asigurat întreaga infrastructură a atelierelor tehnice şi ştiinţifice, a organizat cele două corturi tehnice şi a asigurat intervenţiile pe perioada furtunilor în vederea minimizării efectelor acestora.

În atelierul de Ştiinţa Complexităţii d-nul dr. ing. Florin Munteanu a prezentat noile obiective ale programelor de cercetare europene şi domeniile prioritare aflate în strânsă legătură cu ştiinţa complexităţii: „Living Roadmap for Complex Systems Science” ce face parte din FP6. Au existat patru teme distincte prezentate de tineri membri ai Centrului pentru Studii Complexe: Viul şi Complexitatea, Inteligenţa artificială, Aplicaţii în economie ale teoriei haosului, Rezonanţa Schumann. În premieră în acest an s-au putut realiza teleconferinţe pe Internet, lucru ce a permis intrarea în legătură cu personalităţi ce nu s-au putut deplasa în Academia de Vară. La atelier au participat 20 tineri participanţi pe Atlantykron.

Atelierul de Astronomie şi Astrofizică s-a axat pe prezentarea unor mari personalităţi care au marcat progresul în acest vast domeniu ştiinţific: Galileo Galilei, Albert Einstein, Carl Sagan (ca sa enumerăm doar câteva nume) dar şi Harald Alexandrescu, omul de ştiinţă român care în timpul vieţii a vizitat de câteva ori Academia de Vară Atlantykron. Pe lângă instrumentele optice, în premieră în acest an a fost instalat şi un radiotelescop cu care s-a putut urmări activitatea solară. Echipamentele utilizate au fost transportate de la Suceava şi au constat în instrumente optice de mare performanţă şi un radiotelescop (împrumutate de la Planetariul Suceava şi de la Universitatea Suceava) pentru observaţii astronomice, sisteme multimedia de tip computer şi videoproiector pentru programe de simulare a bolţii cereşti şi proiecţia unor filme documentare, o minibibliotecă de cărţi. La activităţile atelierului au participat constant 18 tineri dar majoritatea celor de pe insulă au putut intra în contact cu domeniul prin «Pastila de astronomie» prezentată seara în amfiteatru în faţa tuturor participanţilor şi prin intermediul observaţiilor realizate în fiecare noapte folosind instrumente astronomice (telescop şi lunetă).

Atelierul de Radioamatorism apărut în programul Academiei de Vară acum trei ediţii, a fost dezvoltat prin atragerea de radioamatori din ţară şi prin obţinerea unui indicativ special YP0IP (Insula de Piatră). Aplicaţiile realizate în acest an au fost într-o gamă variată: telegrafie, voce, transmisii digitale de diferite forme, s-au folosit echipamente de ultimă oră în ceea ce performanţele echipamentelor şi software-ului de codare. În premieră în acest an au participat radioamatori din toate zonele ţării (Suceava, Timişoara, Cernavodă, Valea Călugărească) şi s-au realizat legături radio (în ţară şi străinătate) prin toate metodele utilizate în acest moment, graţie performanţelor şi diversităţii echipamentelor aduse de la Suceava şi de la Timişoara. În toate cele peste 3000 de conexiuni radio făcute cu indicativul YP0IP s-au dat informaţii diverse despre activităţile desfăşurate în Academia de Vară Atlantykron.

Ştiinţe şi tehnologii ale viitorului a fost numit atelierul iniţiat în acest an de Societatea Ştiinţifică Cygnus – centru UNESCO pentru a supune atenţiei tinerilor participanţi principalele progrese ştiinţifice care vor marca societatea în anii viitori. S-au prezentat astfel teme legate de robotică, nanotehnologii, energii alternative, conceptul de „casă inteligentă”, sateliţi de comunicaţie, meteorologici şi de poziţionare, fibra optică, etc. Echipamentele folosite în cadrul atelierului aparţin unor universităţi din ţară, au fost procurate prin intermediul Fundaţiei Worldgenesis din SUA dar trebuie subliniat şi aportul unor sponsori importanţi cum este Intel România şi MultiaArt care au furnizat sisteme de calcul performante şi software licenţiat.

Un accent deosebit a fost pus anul acesta pe sursele de energie ale omenirii. În acest sens au fost prezentate noutăţi legate de intrarea în funcţiune a reactorului 2 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă (fiind invitate persoane din conducerea unităţii), elemente ale programului internaţional ce-şi propune obţinerea energiei electrice pe baza fuziunii nucleare (prezentare multimedia), modul de utilizare a energiilor neconvenţionale la nivelul unei locuinţe (prin utilizarea unor machete dezvoltate în cadrul Universităţii Suceava şi a unor sisteme de alimentare cu panouri solare proiectate în cadrul Universităţii din Tîrgovişte), principiul de funcţionare şi avantajele introduse de vehiculul alimentat cu hidrogen (s-a realizat un concurs de machete de autoturisme cu hidrogen aduse de David Anderson de la Fundaţia Worldgenesis). Totodată s-a realizat şi un sistem de balizaj nocturn în cadrul campusului folosind energie electrică stocată în cursul zilei de la panouri solare.

În premieră în acest an datele provenite de la ministaţia meteorologică amenajată în cadrul atelierului au fost postate online pe Internet cu o actualizare la intervale de 15 minute fiind vizibile de utilizatorii din întreaga lume şi au fost făcute teste pentru ridicarea unui aerostat în vederea realizării unor aplicaţii în ediţiile anterioare ale Atlantykron. Aerostatul cu aer testat s-a ridicat la peste 1200 metri.

Atelierul de împletituri cu noduri este primul organizat de Cygnus pe insulă dedicat participantilor cu vârsta între 5 şi 14 ani şi îşi propune dezvoltarea unor abilităţi practice de tip împletituri din noduri, descrierea principalelor tipuri de noduri folosite, a materialelor ce pot fi utilizate, dezvoltarea unor aplicaţii practice de tip tapiserie, brăţări, brelocuri.

Pe lângă membrii cenaclului Quasar-Cygnus din Suceava care au participat la atelierele de cultură, Cygnus s-a implicat şi în atelierele artistice. Astfel, Mircea Nanu-Muntean a coordonat împreună cu Paul Rosner un atelier de Artă fotografică iar tinerii membri ai Cygnus au obţinut un premiu I la Regii nisipurilor. Radioul Atlantykron a fost frecventat de principalii invitaţi în acest an pe insulă, interviurile fiind realizate tot de membri Cygnus.

Şi în acest an echipa de la Suceava a luat marele premiu la Zilele Aventurii, a realizat o satiră ilustrată a taberei şi a rezolvat în premieră pe insulă o problemă medicală prin intervenţii dentare pe nerv. O altă premieră a echipei de la Suceava a fost cea prin care s-a determinat cu precizie crescută, utilizând echipamente GPS performante, perimetrul şi suprafaţa utilă a Insulei de Piatră pe care s-a desfăşurat Atlantykron 2007.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *