Academia de vara Atlantykron 2008

Începând cu acest an nu se mai poate cuantifica numărul participanţilor de la Suceava deoarece nu se mai realizează selecţie locală, se preferă recomandarea participării persoanelor care se consideră că merită să participe şi foarte mulţi foşti componenţi ai echipei sucevene, studenti acum la mari universitati din ţară şi din lume, ajung în Academia de vară prin înscriere directă. Toate atelierele de ştiinţă se desfasoară în parteneriat CSC – Cygnus. Baniciu ne vizitează zona. Înregistrăm emisiuni de ştiinţă la TV România de Mâine.

La iniţiativa Centrului pentru Studii Complexe şi cu sprijinul logistic al aceste organizaţii, Cygnus organizează un atelier de ştiinţă pentru cei mici. Paricipă 12 tineri cu vârsta între 6 şi 14 ani. Folosind kit-uri educaţionale pentru copii de vârstă mică s-au creat abilităţi şi competenţe tehnice de bază, definindu-se câteva noţiuni fundamentale din ştiinţe cum ar fi: electricitate: tensiunea electrică, sursa de tensiune, curentul electric, consumator (bec), rezistor electric; motorul cu ardere internă: putere, mişcare de rotaţie şi de translaţie, cilindru, motor, carburant; anatomie: structura osoasă, muşchi, piele, fizionomie, organe de simţ, reconstrucţie facială; chimie: substanţă, reacţie chimică, cristalizare, elemente chimice. Kit-urile educaţionale folosite pentru activităţile practice şi cele folosite ca premii pentru participanţi au fost puse la dispoziţie de CSC. Lectori au fost 5 tineri elevi şi studenţi suceveni (Lucian BOCA, Tudor AURSULESEI, Amalia MIHAI, Raluca TIPA, Ioana SANDU), o parte dintre ei olimpici naţionali în anul anterior.

Atelierul de astronomie şi astrofizică a fost realizat şi în acest an în colaborare cu Centrul pentru Studii Complexe Bucureşti şi a avut ca lector pe dr. fiz. Cristian PÎRGHIE ajutat de Amalia MIHAI şi Bogdan BĂNĂRESCU. Programul a cuprins cursuri, workshop, discuţii şi observaţii cu telescopul. În acest an discuţiile s-au axat pe teoriile fizicii care guvernează mişcarea corpurilor cereşti: pornind de la Galilei, Kepler şi Newton la Teoria relativităţii restrânse şi Teoria relativităţii generalizată ale lui Einstein precum şi probleme rezultate din Fizica cuantică. În cadrul observaţiilor cu telescopul s-au putut vizualiza planetele Saturn şi Jupiter, Luna în prima parte a serii şi galaxia din Andromeda (cea mai apropiata galaxie de cea a noastra). Fără instrumente optice s-au identificat constelaţii şi s-a observat curentul meteoric Perseide. Participanţii la acest atelier au beneficiat în acest an de un telescop astronomic performant, conectat cu computerul, ce are capacitatea de a se poziţiona automat pe baza coordonatelor introduse. Acest telescop a fost donat Societăţii Ştiinţifice Cygnus şi Centrului pentru Studii Complexe de către David Anderson de la WorldGenesis Foundation.

Atelierul de ştiinţe ale viitorului a fost coordonat de Dan MILICI ajutat de Cristian PÎRGHIE. Au paricipat 28 tineri cu vârsta între 16 şi 28 ani care au participat la cursuri, workshop, discuţii şi demonstraţii practice. În acest an discuţiile au cuprins două domenii de maxim interes în lumea ştiinţifică internaţională: surse regenerabile şi neconvenţionale de energie şi nanotehnologii şi nanomateriale, toate aplicate în domeniul roboticii. Activităţile au fost legate şi de cursurile incluse în programul general al Academiei de vară şi care au avut ca subiect Criza energetică şi Inteligenţa artificială. În cadrul aceluiaşi atelier a fost montată o ministaţie meteorologică ce măsoară automat 7 parametri de mediu diferiţi. Aceşti parametri au fost măsuraţi automat folosind un computer performant pus la dispoziţie de Intel România. Profesorul Joel Castallano de Complexitate de la Universitatea New Mexico USA colaborează la acest atelier.

În cadrul atelierului de împletituri coordonat de Alina MILICI au participat 8 tineri cu vârsta cuprinsă între 8 şi 14 ani. S-au învăţat 6 tipuri diferite de împletituri folosite la realizarea de brăţări textile.

Atelierul de Radioamatorism a fost coordonat de drd. ing. Cezar LEŞANU. Au participat 18 radioamatori din ţară cu vârsta între 14 şi 58 ani. S-au realizat peste 5000 de legaturi radio folosind diverse tehnici analogice şi digitale (telegrafie, fonie, etc) cu radioamatori din ţară şi străinătate folosind indicativul radio al taberei YP01IP (Inelul de Piatră). Deşi puţini au stat pe întreaga perioadă a taberei, cei 18 radioamatori au completat programul de permanenţă şi au permis transferul de informaţie între generaţii. Pe lângă activitatea de radiotransmisiuni, în cadrul atelierului s-au făcut prezentări, informări, s-au ralizat schimburi de experienţă între radioamatorii începători şi cei cu experienţă (printre invitaţi a fost şi un vicecampion mondial la telegrafie). În cadrul aceluiaşi atelier a fost realizat un balon cu aer cald sub forma unui tetraedru cu latura de 5m. Acesta a fost dotat cu un emiţător şi senzori de temperatură. Acest balon a atins înălţimea de 10.000m şi a fost purtat de vânt până la o distanţă de 420km deasupra Mării Negre când semnalul generat nu a mai putut fi recepţionat datorită curburii Pământului.

Atelierul foto a fost coorsonat şi în acest an de Mircea Nanu-Muntean şi Paul Rosner. Deşi iniţial au fost înscrişi peste 80 de pesoane, doar 40 dintre cei înscrişi au activat.

Pe lângă premiile obţinute la atelierele de ştiinţă, tineri din Suceava au luat premii importante la Radio, Jurnalism, SF şi Zilele aventurii (primele doua locuri fiind luate de echipe din Suceava).

În această ediţie Atlantykron s-au realizat 2 scurt metraje artistice de ficţiune, concepute integral în perioada de desfăşurare a taberei de la scenariu la filmări şi montaj. Protagonistul unuia din aceste producţii a fost un sucevean, sprijinit de echipa Cygnus cu echipamente şi elemente de scenografie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *