În cadrul academiei de vară ,,ATLANTYKRON” care s-a desfăşurat în perioada 5 - 14 august 2011, Societatea Ştiinţifică ,,CYGNUS” a organizat atelierul de Astronomie având ca lectori:
- Victor Şutac – preşedintele Societatăţii Ştiinţifice ,,CYGNUS”,
- Marian Dacian Bica - coordonatorul lotului olimpic de astronomie al României,
- dr. Petru Crăciun - coordonatorul lotului olimpic de astrofizică al României
- doi asistenţi olimpici internaţionali: Vlad Mărgărint şi Augustin Ionescu.
Zilnic s-au organizat cursuri teoretice între orele 17 - 19 la care au participat în medie în jur de 30 de tineri iar seara începând cu ora 2100 până la orele 0400 au fost făcute observaţii astronomice cu ajutorul telescoapelor, binoclurilor, camerei CCD şi a unor lasere astronomice la care au participat un număr mediu de 100 de persoane în fiecare seară.
De asemenea au fost prezentate în fiecare seară la ,, Pastila zilei” videoclipuri de astronomie pentru toţi participanţii de pe Insula Inelul de Piatră. În cadrul lecţiilor teoretice au fost prezentate următoarele teme:
- Sisteme de coordonate orizontale, orare, ecuatoriale folosite în astronomie,
- Planete extrasolare,
- Găuri negre,
- Naşterea, copilăria şi evoluţia stelelor,
- Mişcarea în camp central de forţe,
- Legile lui Kepler,
- Sateliţi,
- Modele de Univers, Teoria Bing-Bang,
- Câmpul magnetic al Pământului şi evoluţia acestuia.
Aceste teme au fost prezentate folosind metode moderne de predare utilizând videoproiectorul pentru proiectarea unor filme, materiale în format ppt, atlase şi cărţi de astronomie din ţară şi străinătate, precum şi table alba pentru aplicaţii şi probleme.
Participantii au avut acces la o bibliotecă în format electronic de 320 Gb care conţine filme documentare, prezentări PowerPoint, probleme de astronomie şi diferite programe de simulare a cerului.
În cadrul serilor de observaţii astronomice desfăşurate între orele 2100 - 0400 au fost descrise constelaţiile şi vizualizate cu ajutorul telescoapelor diferite galaxii: Andromeda M31, Galaxia lui Bode şi Galaxia Cygar M81 şi M82, roiuri de stele: M13 din Hercules, M3 din Câinii de Vânătoare, M29 din Cygnus, nebuloase planetare: M57, M27 precum planete ca Saturn, Jupiter, Uranus şi observaţii asupra Lunii. O atenţie aparte a fost data evaluării curentului meteoric al Perseidelor, s-au făcut determinări şi s-a colaborat cu Atelierul de Radioastronomie şi Rdioamaorism.
S-a realizat o bază cu datele de contact pentru cei interesaţi să dezvolte pasiune pentru astronomie şi astrofizică ȋn vederea menţinerii legăturii cu aceştia.
Radioastronomie si radioamatorism a avut ca lector pe asistent de cercetare cezar lesanu (YO8TLC)
Programul activitatilor:
- Zilnic activitati de radioamatorism – contacte (QSO-uri), in telegrafie CW si fonie SSB
intre orele 8:00- 10:00; 17:00 – 19:00 ( fonie) si dupa ora 22:00 telegrafie
- Receptie satelit ARISSat 1 in zilele de 9.08, 10.08 23h
- Detectie radio a meteorilor zilelele de 11.08; 12.08, 13.08
Numar participanti:
- Radioamatori: Cezar YO8SGB, Heather Caton K1ORB, Gabriela YO8TLD, Alexandra YO4GZK, Adrian YO8AZQ, Tatiana YO8SST, Ghita YO8SFS, Radu Berca YO3TJJ; am fost vizitati de catre Florin YO5BCX
- Aproximatix numar de participanti – 20 dintre care: Milea Dana si Zachi Mihai (Bucuresti); William (Oregon, SUA); Ina Dumitriu (Barlad); Vlad (Barlad); Denis
Descrierea activitatilor teoretice:
Atelier R&R , ajuns la al şaselea an de activitate radio cu indicativul special YP0IP, s-a desfaşurat cu spijinul Universitatii „Stefan cel Mare” Suceava, World Genesis Foundation USA, Clubul Sporturilor Tehnico-Aplicative CSTA Suceava YO8KGA, Fundatia Club Speo Bucovina YO8KGT, Federatia Romana de Radioamatorism FRR, Agentia Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii ANCOM Directia regionala Iasi si cu sprijinul radioamatorilor YO8SS, YO4AW, YO8AZQ, YO8SA. Scopul atelierului a fost acela de a aduce in atentia participantilor acest sport si hobby cat si promovarea Academiei de vara ATLANTYKRON in randul radioamatorilor de pe Glob.
- Activitati de radioamatorism – lectii de telegrafie in codul Morse si de alfabet fonetic international.
- Receptia satelitului ARISSat 1 lansat de pe statia spatiala internationala ISS pe data de 3 august 2011. Prezentarea modalitatilor de predictie a trecerilor, receptie si decodare a semnalelor radio transmise de satelitii de radioamatori.
- Prezentari multimedia: aniversarea 30 ani Dumitru Prunariu; 50 ani aniversare Iuri Gagarin, Arissat 1; UoSat 2; proiectul Radio Now.
- Radioastronomie - Detectie radio a meteorilor – curentul Perseide - cu un maxim in noaptea de 12-13 august – prezentarea tehnicii de detectie radio a meteorilor.
Descrierea aplicatiilor practice:
- Activitati de radioamatorism: QSO-uri, CW/ SSB (telegrafie/fonie) in benzile de radioamatori 3; 5; 7;10;14;18 MGHz
- Echipamente: transceiver FT 857, putere 100W, antena delta loop pentru banda de 80m, accesorii.
- S-au realizat legaturi demonstrative si lectii de telegrafie Morse si alfabet fonetic international
Participanti : Cezar YO8SGB, Gabriela YO8TLD, Cezar YO8TLC, Adi YO8AZQ, Radu YO3TJJ
- Receptia satelitului Arissat 1 lansat de pe statia spatiala internationala ISS pe data de 3 august 2011; s-au receptionat semnale de la Arissat 1 in timpul a patru treceri ale acestuia deasupra teritoriului Romaniei si am aplicat pentru un certificat de confirmare a receptiei
Participanti: Cezar Lesanu, Adi, Tatiana, Gabriela, William
- Radioastronomie
– detectie radio a meteorilor –curentul Perseide- cu ajutorului echipamentelor radio: transceiever, computer
Participanti : Ina, Dana, Mihai, Vlad, Denis, Gabriela, Adi, Tatiana, William, Ghita
Atelierul de stiinte ale viitorului a fost sustinut de dr. ing. L. Dan Milici si dr. fiz. Criatian Pirghie
Discuţiile s-au axat pe două domenii de maxim interes în lumea ştiinţifică internaţională: surse regenerabile şi neconvenţionale de energie şi nanotehnologii şi nanomateriale, toate aplicate în domeniul vieţii de zi cu zi a populaţiei. Activităţile s-au integrat în programele incluse în tematica generală al Academiei de vară care are ca subiect criza economică mondială şi tendinţele internaţionale aflat sub auspiciile inovării.
În cadrul demonstraţiilor practice s-au studiat sisteme de alimentare cu energie electrică compuse din celule solare, celule de combustie ce folosesc hidrogenul, simulări şi filme ce prezintă principiul de funcţionare al centralelor cu fuziune nucleară, demonstraţii cu roboţi şi sisteme automate realizate de studenţii Universităţii Suceava care au participat în ultimul an la competiţii ştiinţifice de prestigiu. În cadrul aceluiaşi atelier va fi montată o ministaţie meteorologică ce măsoară automat 7 parametri de mediu diferiţi: temperatură, umiditate, presiune, punct de rouă, cantitate de precipitaţii, viteza şi direcţia vântului. Aceşti parametri au fost măsuraţi automat folosind un computer pus la dispoziţie de Intel România.
Obiectivele atelierului au la bază dezvoltarea:
atenţiei în observarea desfăşurării unor experimente a căror evoluţie nu este cunoscută iniţial (capacitatea de a contempla un experiment, formula întrebări, formula ipoteze, imagina un protocol experimental, …);
perseverenţei în documentarea privind domeniul de studiu;
capacităţii de sinteză în structurarea unui material coerent din baza de articole / date experimentale legate de tema de studiu;
capacităţii de comunicare cu membri echipei, cu persoane cu vârste diferite şi pregătiri diferite;
capacităţii de comunicare coerentă şi esenţializată a rezultatelor obţinute în cadrul unui proiect;
capacităţii manageriale în organizarea şi coordonarea unui proiect concret, dincolo de acumularea de cunoştinţe specifice unui învăţământ structurat pe discipline.