Colocviul Evrika-Cygnus 2013

Ajuns la a XIX-a ediţie anuală, Colocviul Naţional de Fizică EVRIKA-CYGNUS a avut o tematică principală mai puţin întâlnită până acum în România în contextul acestor manifestări de profil: FIZICA MODERNĂ ÎN CADRUL FENOMENELOR STRANII ŞI PARANORMALE. FICŢIUNI ŞI ADEVĂRURI.
Colocviul de fizică s-a desfăşurat în perioada 6-8 septembrie 2013 la Ploieşti sub egida Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO şi a fost organizat de Societatea Ştiinţifică CYGNUS – centru UNESCO Suceava, Inspectoratului Şcolar al Judeţului Prahova, Redacţiile revistelor „Evrika!” şi „Cygnus”, Societatea Română de Fizică – Bucureşti, Asociaţia Profesorilor de Fizică din Învăţământul Preuniversitar din România – Braşov şi Colegiul Naţional „Spiru Haret” Ploieşti.
La această ediţie lucrările s-au desfăşurat în cadrul a zece secţiuni, după cum urmează:

  1. Fenomene fizice naturale stranii şi încă neelucidate pe baza actualelor cunoştinţe ale omului;
  2. Fizica şi literatura SF;
  3. Fizica şi fenomenele paranormale şi parapsihologice;
  4. Experienţe umane stranii şi fără explicaţii ştiinţifice definitive;
  5. OZN-istica şi activitatea SETI;
  6. Rolul şi locul Fizicii în învăţământul preuniversitar privind contribuţia la formarea lui homo sapiens, respectiv ciberneticus;
  7. Metode şi mijloace de învăţământ pentru disciplina Fizică;
  8. Aplicaţii ale instrumentaţiei virtuale în predarea şi învăţarea Fizicii;
  9. Matematica aplicată în Fizică;
  10. Cercetări în domeniul Fizicii contemporane.

Tematica acestei ediţii a acestui Colocviu, ce se poate bucura de acum de o lungă tradiţie, a fost inspirată de avalanşa de fenomene paranormale, misterioase, stranii şi fără explicaţii ştiinţifice, ce implică mai ales Fizica, unanim acceptate. Perioada istorică pe care o parcurge omenirea astăzi se caracterizează printr-un avânt de ordin ştiinţific şi dezvoltare tehnologică fără precedent. În paralel a apărut şi continuă să apară o literatură SF uluitoare şi care pare o continuare a cercetării ştiinţifice autentice astfel încât astăzi începem să distingem tot mai greu realitatea de ficţiune. Deseori literatura SF inspiră cercetarea ştiinţifică autentică. În acelaşi timp însă pseudo-ştiinţa se amplifică şi se diversifică cerându-şi cu multă insistenţă locul pe care crede că i s-ar cuveni în cultura omului modern.
Toate acestea şi încă multe alte cauze şi motive fac şi trebuie să facă din profesorul de Fizică şi un autentic popularizator al ştiinţei dincolo de obligaţiile didactice obişnuite şi motivează, zicem noi, tematica principală a acestui Colocviu.
Manifestarea şi-a propus să abordeze acele subiecte care într-adevăr plac tinerilor de pe băncile şcolii preuniversitare de la noi şi din lume pentru a putea răspunde marilor întrebări în legătură cu lumea în care trăim şi mai ales încotro ne îndreptăm. Este vorba, până la urmă, de marea problematică existenţială a omului – locuitor al Cosmosului.
În cadrul colocviului s-au înscris 55 de autori cu 47 de lucrări, profesori de fizică din instituţiile de învăţământ preuniversitar şi universitar din România dar şi din Republica Moldova şi Canada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *