Perioada de desfăşurare: 13-17 iulie 2011
Loc de desfăşurare: pensiunea Passiflora – Mănăstirea Humorului (http://www.passiflora.info.ro/)
Organizatori: Societatea Ştiinţifică CYGNUS – centru UNESCO Suceava şi Centrul pentru Studii Complexe – centru UNESCO Bucureşti
Participanţi:
- 53 de elevi cu vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani din mediul rural, selectaţi în urma activităţilor realizate de Societatea Ştiinţifică Cygnus în cadrul acţiunii „Şcoala pe roţi” în perioada septembrie 2010 – iunie 2011;
- 12 lectori
Şcoala de Vară METAMORFOZE face parte dintr-un proiect mai amplu al Societăţii Ştiinţifice Cygnus iniţiat în anul 2004 şi care poartă denumirea de ŞCOALA PE ROŢI. Obiectivele urmărite la această ediţie a Şcolii de vară METAMORFOZE au fost:
- Familiarizarea a 50 de tineri din mediul rural cu unele domenii ale ştiinţei care nu sunt abordate în şcoală: astronomie, biofizică, stiinţa complexităţii, energii neconvenţionale, robotică, nanotehnologii etc, pe parcursul a 5 zile
- Formarea unor deprinderi de accesare şi utilizare a unor mijloace moderne de învăţare experimentală pentru 50 de tineri din mediul rural pe parcursul a 5 zile.
Atelierele din acest an au cuprins următoarele domenii: Astronomie, Ştiinţa Complexităţii, Biofizică, Ştiinţe ale viitorului (nanotehnologii, robotică, cibernetică, Sisteme neconvenţionale de producere a energiei electrice - solare, eoliene, căderi de apă), Radioamatorism şi Radioastronomie, Trans- şi inter-disciplinaritate, Mijloace audio-vizuale moderne, Antropologie şi spiritualitate, Cursuri de dezvoltare personală.
În continuare organizatorii vor monitoriza evoluţia tinerilor participanţi, vor rămâne în legătură cu ei, îi vor consilia, încuraja şi ajuta să treacă peste eventualele obstacole ce apar în formarea lor viitoare.
Finanţatori: Consiliul Judeţean Suceava, Fundaţia Dinu Patriciu, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Suceava, Societatea Ştiinţifică Cygnus
Colaboratori: Palatul Copiilor Suceava, Centrul pentru Studii Complexe Bucureşti, Colegiul Naţional Petru Rareş Suceava, Universitatea Ştefan cel Mare Suceava, Pensiunea Passiflora Mănăstirea Humorului.
Parteneri media: PlusTV Suceava, Monitorul Suceava, NewsBucovina
Concluzii:
- Maniera în care “o cunoaştere nouă” este însuşită, în sine, sau topită în abilitate sau atitudine, are nevoie de a fi regândită, reinventată şi reexersată. Completând cu responsabilităţile unui dascăl pentru viitorul copiilor care-i stau în faţă, care debordă de potenţialitate, dar care au nevoie de a fi încurajaţi, de a crede că-şi pot construi prin educaţie viitorul, dar, în acelaşi timp, au nevoie de a învăţa metode, tehnici de operare cu informaţia, în condiţiile în care conţinuturile curriculare îşi pierd valoarea în sine, se creionează pilonii de bază ai realităţii şcolare actuale.
- Copiii din mediul rural au nevoie de încurajare, ei trebuie să „guste” frumuseţile cunoaşterii pentru a prinde curaj şi pentru a lupta să-şi continue studiile, să-şi formeze tenacitatea de a se rupe din mediul în care au trăit pentru a încerca ceva mai mult decât au avut părinţii lor, pentru a înţelege adevăratele valori locale şi universale.
- Participarea la şcoala de vară Metamorfoze a fost pentru cei prezenţi o oportunitate de a se întâlni cu personalităţi care doresc să dărâme zidurile clasei din şcoala românească actuală, să dea deschiderea elevilor pentru a se întoarce la natură, la valorile ştiinţifice, culturale locale şi universale într-o societate bazată pe cunoaştere şi inovare.
- Cu sprijinul Fundaţiei „Dinu Patriciu” Cygnus a achiziţionat în ultimul timp o serie de materiale didactice, kit-uri de roboţi, kit-uri ale modelelor lui Leonardo da Vinci, un microscop cu ecran digital, o cameră CCD performantă care, ataşată telescopului, a preluat imagini care nu ar fi putut fi vizualizate cu ochiul liber etc. toate în valoare de peste 2500 euro. Acestea au fost folosite în cadrul atelierelor Şcolii de vară METAMORFOZE 2011.