Editia a 11-a a Concursului National de Stiinta si Tehnologie pentru Elevi – RoSEF - singura competitie nationala organizata in Romania dupa standardele internationale, face parte din Calendarul concursurilor Ministerului Educatiei Nationale fara finantare, cu faza internationala. Acest concurs a fost afiliat la olimpiade si concursuri internationale de prestigiu inca de acum noua ani”, a precizat, intr-un comunicat de presa, prof. Petru Craciun, inspector de fizica in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Suceava.
La randul sau, prorectorul responsabil de activitatea de cercetare de la Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a mentionat ca in etapa finala a Concursului National de Stiinta si Inginerie pentru Elevi RoSEF au fost prezentate 51 de lucrari realizate de elevi de la 36 de unitati scolare din zece judete ale tarii, inventiile si cercetarile fiind grupate pe patru categorii.
Astfel, la categoria „Stiinte aplicate” concursul a avut cea mai numeroasa participare, fiind prezentate 21 de lucrari realizate de 42 de elevi, la categoria „Stiinte fundamentale” au fost prezentate 11 lucrari realizate de 16 elevi, la „Robotica” 16 elevi au concurat cu 10 lucrari, iar la „Tehnologia informatiei” 18 elevi au dezvoltat 9 proiecte.
„Suceava este, de peste noua ani, promotorul celor mai interesante proiecte de stiinta ale elevilor din Romania si centrul in care se pregateste participarea Romaniei la competitiile internationale”, a mai spus prof. Petru Craciun, mentionand ca la editia din acest an a participat si Antoine van Ruymbeke, presedintele MILSET Europa, insititutie care se ocupa cu organizarea concursului international MILSET (Expo Science International of International Movement for Leisure Activities in Science and Technology).
Concursul National de Stiinta si Inginerie pentru Elevi RoSEF a fost organizat in cadrul Universiatii Suceava de Inspectoratul Scolar Judetean Suceava, Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava, Societatea Stiintifica Cygnus – centru UNESCO, MILSET Romania (organizatie fondata si afiliata in acest an la forul international), Colegiul National „Petru Rares” Suceava, cu sprijinul ESERO Romania, Revistei Stiinta si Tehnica si Federatiei Romane a Cluburilor si Centrelor UNESCO. Manifestarea a beneficiat si de spirjinul Primariei Municipiului Suceava, al Consiliului Local Suceava si al Consiliului Judetean Suceava.
Romania obtine o mentiune la Intel ISEF, o medalie de aur si doua de bronz la ISWEEEP, o medalie de argint, o medalie de bronz si o mentiune la INESPO 2.0 si participa la MILSET Espo Sciente International in Brazilia.