În perioada 31 ianuarie - 05 februarie 2015 s-a desfăşurat la Voroneţ judeţul Suceava Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică,la care au participat elevi din 20 de judeţe din ţară
Organizatorii acestui eveniment deosebit de important pentru România au fost: Ministerul Educaţiei Cercetării Ştiinţifice, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Universitatea ,,Ştefan cel Mare” Suceava, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii ,,Al.I. Cuza” Iaşi şi Societatea Ştiinţifică ,,Cygnus” –centru UNESCO, în colaborare cu Consiliul Judeţean Suceava, Colegiul Naţional ,,Ştefan cel Mare” Suceava, Palatul Copiilor Suceava,Colegiul ,,Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Colegiul Naţional ,,Petru Rareş” Suceava, Colegiul Naţional ,,Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava Colegiul Naţional ,,Nicu Gane” Fălticeni, Colegiul ,,Vasile Lovinescu” Fălticeni, Colegiul Tehnic ,,Mihai Băcescu” Fălticeni, Liceul Tehnologic,,Tomşa Vodă” Solca, Liceul Tehnologic,,Vasile Gherasim” Marginea, Şcoala Gimnazială ,,Ion Irimescu” Fălticeni, Şcoala Gimnazială Mănăstirea Humorului, Şcoala Gimnazială ,,Iulian Vesper” Horodnicu de Sus, ,Şcoala Gimnazială Ulma.
Au participat aproximativ 214 de elevi dintre care 15 olimpici internaţionali(medaliaţi cu aur, argint şi bronz la olimpiadele internaţionale de fizică, astronomie şi astrofizică) , 10 de profesori universitari,30 de profesori renumiţi de fizică din judeţ şi din ţară (oameni de înaltă ţinută ştiinţifică din România care au susţinut ore de curs şi laborator şi care au evaluat lucrările elevilor la probele celor două concursuri şi anume: Prof. univ. dr. Florea ULIU de la Facultatea de Fizică din Craiova, Prof. univ. dr. Mihail SANDU de la Liceul Tehnologic de turism – Călimăneşti,Prof.univ. dr. Maricel AGOP,de la Univ.,,Gherghe Asachi” Iaşi, Prof. univ.dr. Alexandru BICA(fratele geamăn al regretatului Marin Dacian Bica), de la Universitatea Oradea, Prof. univ. dr. Mircea Curilă, de la Universitatea Oradea, Prof. Daiana BALAN, inspector de fizică a judeţului Bistriţa, Prof. Rodica Perjoiu, inspector de fizică a judeţului Iaşi, Prof. Victor PĂUNESCU, director al Liceului Tehnologic ,,Dacia » Bucureşti. La festivitatea de premiere a participat alături de profesori şi elevi şi domnul Inspector Şcolar General Prof. Gheorghe Lazăr care a felicitat pe toţi elevii şi profesorii participanţi şi care a spus că elevii şi profesorii au petrecut o vacanţă activă plină cu multe rezultate frumoase.
Din judeţul Suceava au participat următorii profesori de fizică care au susţinut cursuri şi au participat la evaluare: prof.Costan Costică, Golda Sorin şi Lucian Lungu de la Colegiul Naţional ,,Ştefan cel Mare” Suceava, prof. Daniela Dungeanu, Anca Greculeac şi Carmen Amorăriţei de la Colegiul Naţional ,,Petru Rareş” Suceava, prof.Marlena Sibechi de la Şc.Gim. ,,Ion Creangă” Suceava, prof.Bordeianu Constantin de la Colegiul Naţional Militar ,,Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, prof. Constantin Dumitru de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, prof. Tănase Sorin şi Chichifoi Aurel de la Colegiul ,,Alexandru cel Bun” Gura Humorului, prof.Magdalena Cosovanu de la Liceul Tehnologic,,Vasile Gherasim” Marginea, prof. Ilie Cosovanu de la Liceul Tehnologic,,Tomşa Vodă” Solca, prof.Ion Gorcea de la Şc.Gim.Nr.8 Suceava. De asemenea au susţinut cursuri cu rezolvări de probleme domnul lect.univ.dr. Cristian Pârghie, director al Observatorului Astronomic din cadrul USV. Au mai susţinut cursuri şi domnul masterand Lucian Cosovanu de la Facultatea de Fizică din Iaşi.Mentori au fost: Tudor Creţu multiplu olimpic internaţional(el este din Rădăuţi dar învaţă la ICHB Bucureşti,Eniceicu Ştefan multiplu olimpic internaţional( învaţă la ICHB Bucureşti), Popa Ovidiu ( învaţă la ICHB Bucureşti), Dedu Cristiana( învaţă la CN,,Petru Rareş” Piatra Neamţ), Cosovanu Daniel(premiant concurs de inventică SUA).
Din partea USV au participat domnul prorector prof.univ.dr. Mihai Dimian, domnul prodecan,conf.univ.dr. Dan Milici(care a depus un efort extrordinar la această tabără). Din partea Societăţii Ştiinţifice ,,Cygnus-centru UNESCO” a participat domnul preşedinte Victor Şutac care a avut rolul de organizator. Tabăra şi concursurile sunt inscrise în anul acesta şcolar în calendarul M.E.C.Ş.
Tabăra a avut două secţiuni :
-secţiunea de Fizică la care au fost invitaţi să participe elevii din clasele VI-XII şi s-au format grupe pentru fiecare nivel de clasă
-secţiunea de Astronomie şi Astrofizică la care au fost invitaţi să participe elevi începând din clasa a 0-a până în clasa a XII-a. La această secţiune am avut mai multe ateliere :Astroclub, Prejuniori, Juniori Începători, Juniori Avansaţi, Seniori Începători, Seniori Avansaţi, Performanţă şi Mentori. Mentorii au fost olimpicii internaţionali şi elevi recunoscuţi pe plan naţional şi internaţional iar aceştia vor primi certificate de voluntariat în limba engleză.
De asemenea acestă tabăra este cuprinsă în calendarul activitatilor Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO si se va organiza "sub egida Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO". Această tabără este în preajma olimpiadei judeţene de fizică şi a olimpiadei judeţene de astronomie şi astrofizică astfel încât a fost binevenită pentru pregătirea elevilor prin rezolvări de probleme deosebite precum şi realizarea unor lucrări de laborator la disciplina Fizică. În acest scop au venit din toată ţara, mulţi profesori foarte bine pregătiţi de la licee renumite din ţară şi din judeţ dar şi profesori de fizică de renume din mediul universitar pentru a ajuta la buna pregătire a elevilor. Scopul acestei Tabare de Astronomie este de a organiza cursuri de astronomie si astrofizica atat pentru initiere cat si pentru performanta precum si seri de observatii astronomice cu ajutorul telescoapelor si lunetelor astfel încât să menţinem la acelaşi nivel rezultatele obţinute de elevii români la olimpiadele internaţionale de fizică, astronomie şi astrofizică.
Au fost ţinute cursuri şi s-au făcut multe rezolvări de probleme complexe conform programului taberei.
Am avut 15 telescoape astronomice newtoniene cu diametrul oglinzii de 200mm cu distanţa focală de 1m, pe montură ecuatorială EQ 5, cu trepied de oţel cu ajutorul cărora elevii atât de la secţiunea de fizică cât şi de la secţiunea de astronomie şi astrofizică, vor căuta galaxii, nebuloase planetare şi difuze, roiuri de stele închise şi deschise, planete, sateliţi şi vom face fotografii la aceste obiecte cereşti. Cu ajutorul mentorilor(olimpicii internaţionali) elevii din clasele 0-XII au învăţat să lucreze singuri cu aceste telescoape.
Am avut unul din cele mai mari telescoape din ţară şi anume un Dobson cu diametrul oglinzii de 400mm şi distanţa focală de 1,5 m cu ajutorul căruia am obţinut imagini spectaculoase ale planetelor, sateliţilor, galaxiilor, roiurilor stelare, nebulaoselor şi vam învăţat elevii să lucreze cu acest mare telescop.
De asemenea au fost şi două telescoape automatizate Celestron cu diametru oglinzii de 150 mm si respectiv 200mm care au în memorie 30.000 de obiecte cereşti. Cu ajutorul laserelor astronomice elevii au învăţat în serile de observaţii şi au studiat constelaţiile astronommice. Elevii au învăţat să estimeze magnitudinea vizuală a stelelor şi au făcut măsurători astronomice.
Această tabără este organizată în memoria domnului profesor coordonator al loturilor olimpice de astronomie şi astrofizică ale României şi prietenul nostru drag MARIN DACIAN BICA care a plecat dintre noi într-un accident la vârsta de 43 de ani. A fost cel mai bun dintre noi şi a iubit foarte mult copiii , fizica şi astronomia ! S-a născut în ziua solstiţiului de vară la 21 iunie 1970 şi a fost înmormântat în data de 23 septembrie 2013 la echinocţiu de toamnă. Deci şi viaţa lui a fost marcată de două evenimente astronomice.
A compus sute de probleme de un înalt nivel ştiinţific! Aceste probleme au fost strânse într-o carte care are un singur autor MARIN DACIAN BICA!
Această culegere de probleme rezolvate a fost lansată la ediţia de anul trecut a taberei
Ca o recunoştinţă pentru memoria domnului profesor a fost amplasat un bust în interiorul Observatorului Astronomic Suceava, care a fost dezvelit în prezenţa participantilor la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică care s-a desfăşurat la Suceava în perioada 1-11 august 2014.