Societatea Ştiinţifică Cygnus – centru UNESCO realizează la Suceava o selecţie pentru tinerii ce doresc să participe la ediţia 2003 a Academiei de vară Atlantykron. Pe baza unui chestionar realizat de psihologi şi specialişti în ştiinţele educaţiei sunt selectaţi 18 tineri care se vor adăuga celor 8 lectori şi tehnicieni ce vor pleca de la Suceava şi vor ajunge cu maşina până pe Atlantykron deoarece în acest an secetos insula se transformă în peninsulă.
Atelierul de roboţi şi inteligenţă artificială este organizat împreună cu Centrul pentru Studii Complexe şi şi-a propus iniţierea tinerilor în acest domeniu, aprofundarea cunoştinţelor legate de proiectarea, realizarea şi testarea unor miniroboţi şi formarea tinerilor în spiritul unei atitudini corecte faţă de descoperirile ştiinţifice. Pentru prima oară aici se studiază sisteme de propulsie solară, senzori de radiaţie solară şi de temperatură. David Anderson susţine acest atelier procurând un echipament ce are la bază o pilă de combustie. Pe lângă studenţi şi masteranzi în mecatronică, automatică şi ştiinţa sistemelor au participat şi neiniţiaţi dornici să afle mai mult despre acest domeniu.
Temele atelierului de Astronomie şi astrofizică sunt dedicate Soarelui. Atelierul familiarizează tinerii cu formaţiunile din spaţiul extraterestru, prezintă metode experimentale de observaţie a boltei cereşti şi formează deprinderi referitoare la citirea, analiza şi interpretarea hărţilor cereşti. Sunt folosite instrumente optice aduse de la Planetariul Suceava, software de simulare a boltei cereşti şi un set de 300 de fotografii digitale din spaţiu realizate cu telescopul Hubble. Lectorii, fiz. Cristian Pîrghie, fiz. Victor Şutac şi mat. Daniela Niţă, au implicat în activităţi o echipă de elevi cu rezultate la Olimpiada naţională de astronomie.
O premieră o reprezintă iniţiativa Atelierului de grafică asistată de computer de la Suceava care-şi propune formarea unor aptitudini şi a unor deprinderi în lucrul cu tehnica de calcul. Ca rezultat al activităţilor de aici este o primă hartă fizică a insulei, realizată în format computerizat împreună cu Atelierul de ecologie. Această hartă indică şi amplasarea principalelor zone de activităţi.
OPT din Suceava lansează o serie de rachetomodele de mari dimensiuni care au motor de 100 J şi sunt realizate de ing. Ştefan Brădăţan.
Echipa de la Suceava câştigă premii la toate atelierele de ştiinţă, artă, cultură, sport, inclusiv Marele premiu Atlantykron 2003. apar şi primele emisiuni la televiziune în care activitatea Cygnus este menţionată. Se înregistrează şi un prim eveniment neplăcut tot în echipa Cygnus, o fractură de picior care va necesita 6 luni de tratament.
Pe lângă atelierele individuale, lectorii de la Cygnus sunt cooptaţi pentru discuţii şi prezentări în Amfiteatru. În acest an, în absenţa domnului Florin Munteanu şi a grupului de la CSC, Secţiunea Ştiinţă pe Atlantykron este coordonată de dr. ing. Dan Milici de la Cygnus.