Cele 24 de persoane ce vin de la Suceava se confruntă în acest an cu foarte multă oboseală pe drum, o vreme ploioasă, cu invazii de ţânţari şi cu un nivel al apei care acoperă complet plaja din ceilalţi ani.
Atelierul de Ştiinţă reuneşte în acest an Ştiinţa Complexităţii, Robotica şi Astronomia, temele sunt interdisciplinare şi stau sub egida Anului Internaţional al Fizicii (declarat astfel pe plan mondial deoarece se împlinesc 100 de ani de la naşterea Teoriei Relativităţii şi 50 de ani de la moartea autorului ei, Albert Einstein). Alte teme în discuţie sunt: Călătoriile extraplanetare în opera verniană (De la Pământ la Lună), Rolul radioastronomiei în cercetarea spaţiului – 100 de ani de la naşterea lui Karl Jenski intemeietorul radioastronomiei, Construind istoria misiunilor spaţiale (concurs de machete din carton), Straturi subţiri magnetice, Imaginea omului de ştiinţă în opera verniană (discuţii pornind de la cele mai cunoscute romane 20.000 de leghe sub mari, Castelul din Carpaţi, De la Pământ la Luna, etc.). Se trag concluzii după un an de la lansarea programului SETI&C, se comunică despre zgomot ca sursă de informaţii.
Atelierul de grafică computerizată realizează un film pe computer în 3D care este folosit ca logo al ediţiei 2005 şi care are la bază elemente de pe CD-ul multimedia “20.000 de leghe sub mări” realizat de Cygnus cu prilejul împlinirii în acest an a 100 de ani de la moartea marelui romancier Jules Verne.
Cygnus instalează o staţie meteo destinată monitorizării factorilor meteorologici şi realizează în fiecare zi o prezentare a prognozei meteo însoţită de elemente de animaţie.
Echipa de la Suceava pune bazele unui cerc pentru radioamatori. Astfel, doi radioamatori din Suceava (Cezar Leşanu şi Andrei Drăgoiu) împreună cu unul din Cernavodă (Daniel Moraru) popularizează activităţile din Academia de vară prin intermediul unui indicativ radio special YP100JV care transmite în eter aniversarea UNESCO a lui Jules Verne.
Societatea Ştiinţifică CYGNUS – centru UNESCO se numără şi de această dată printre principalii organizatori al Academiei de Vară Atlantykron şi organizează întreaga activitate şi infrastructură a atelierelor ştiinţifice şi tehnice în jurul “cortului ştiinţei”.
Printre invitaţii acestei ediţii care s-au implicat în acţiunile cu caracter ştiinţific a fost Dana Pascu, Alexandru Mironov, Vasile Ciobăniţa (preşedintele Asociaţiei Naţionale a Radioamatorilor), Gyuri Pascu, care pe lângă temele de comunicare extrasenzorială iniţiate, a încântat pe cei prezenţi cu cântecele sale.
Membrii echipei de la Suceava au obţinut premii importante atât în cadrul atelierului de ştiinţă cât şi la atelierele de artă şi la concursurile de şah şi zilele aventurii. În fiecare seara, în amfiteatru, înainte de Kalvar şi prezentarea programului zilei următoare s-a făcut de către participanţii noştri o scurta prezentare de 15 minute pe teme ca: Scurta istori a fizicii, Universul, Instrumente astronomice optice, Radioastronomia, Misiuni spatiale, Robotii spatiali si inteligenta artificiala, Istoria programului SETI, Jules Verne.