Metamorfoze 2016

Şcoala de Vară „METAMORFOZE” a avut loc în perioada 3-7 august 2016 la Vatra Dornei. În urma participării la Şcoala de Vară „Metamorfoze” 30 de tineri şi-au îmbogăţit cunoştinţele cu o serie de informaţii din unele domenii ale ştiinţei care nu sunt abordate în şcoală, cum ar fi: Astronomie, Ştiinţa Complexităţii, Biofizică, Ştiinţe ale viitorului (nanotehnologii, robotică, cibernetică, Sisteme neconvenţionale de producere a energiei electrice - solare, eoliene, căderi de apă), Radioamatorism şi Radioastronomie, Trans- şi inter-disciplinaritate, Mijloace audio-vizuale moderne, Antropologie şi spiritualitate. Totodată, prin aplicaţiile practice la care au participat, tinerii şi-au format deprinderile necesare accesării şi utilizării unor mijloace moderne de învăţare experimentală.

Activităţile s-au desfăşurat anul acesta în cadrul unor ateliere de lucru, tinerii fiind grupaţi pe 2 categorii de vârstă: cl. VI-IX şi cl. X-XII. Atelierele din acest an au fost:

  1. Atelierul de ŞTIINŢE APLICATE care a cuprins următoarele domenii: Radioastronomie, Energii neconvenţionale şi Robotică;
  2. Atelierul de ŞTIINŢE ALE MEDIULUI cu domeniile Bio-ecologie şi Meteorologie;
  3. Atelierul de CULTURĂ care a cuprins Antropologie şi spiritualitate, Arte plastice şi Arte vizuale.

Pe parcursul a 3 zile, cele 2 grupe au parcurs toate cele 3 ateliere. În plus, au existat şi 3 ateliere comune: Atelierul de intercunoaştere şi dezvoltare personală, Atelierul de inter- şi transdisciplinaritate şi Atelierul de Astronomie. La final, participanţii grupaţi în mai multe echipe au prezentat o serie de lucrări care au cuprins cunoştinţe acumulate pe toată perioada şcolii de vară, forma de exprimare fiind aleasă de fiecare echipă în parte: eseu, arte plastice, joc de cultură generală şi film.

Şcoala de Vară METAMORFOZE face parte dintr-un proiect mai amplu al Societăţii Ştiinţifice Cygnus iniţiat în anul 2004 şi care poartă denumirea de ŞCOALA PE ROŢI. Conceptul “Scoala pe roti” a fost formulat de prof. Alexandru Mironov care, în calitatea sa de Secretar General al Comisiei Nationale a României pentru UNESCO l-a  prezentat în cadrul UNESCO Paris în urmã cu 10 ani. Ideea avea la bazã un autovehicul echipat cu tot ce avea nevoie pentru desfãsurarea unor activitãti didactice nonformale de tip caravanã.

Timp de 3 ani, o echipã a Comisiei Nationale a României pentru UNESCO a implementat proiectul în câteva localitãti defavorizate din judetele Vaslui, Bacãu si din jurul Bucurestiului pe baza ideii initiale si fiind sprijinitã de personalitãti si organizatii de renume.

Din anul 2008 proiectul „Scoala pe roti” a fost implementat în formatul extins de cãtre Societatea Stiintificã CYGNUS - centru UNESCO în judetul Suceava. Initial, atelierele organizate au avut la bazã activitãti desfãsurate de membrii Cygnus si ai organizatiilor partenere în ultimii 15 ani în scoli de varã la nivel national unde Cygnus a fost invitat în calitate de co-organizator: Academia de varã de stiintã si viitorologie Atlantykron, Scoala de varã „Fractal - Metamorfoze”, Scoala de varã ForumIT, Scoala de varã „Frontierele Cunoasterii” si activitãti de popularizare a stiintei organizate de Comisia Nationalã UNESCO a României.

În continuare organizatorii vor monitoriza evoluţia tinerilor participanţi, vor rămâne în legătură cu ei, îi vor consilia, încuraja şi ajuta să treacă peste eventualele obstacole ce apar în formarea lor viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *