Concursul Interjudetean de Creativitate Stiintifica si Tehnica Inventica editia 2010 se desfasoara pentru prima oara sub egida UNESCO si este organizat de Palatul Copiilor Suceava, Societatea Stiintifica Cygnus - centru UNESCO, Colegiul National "Petru Rares", INTEL Romania, Asociatia FORUM IT, cu sprijinul Complexului Muzeal Bucovina. Deschiderea oficiala a avut loc pe 14 iunie 2010, la ora 10, la Iulius Mall.
Concursul a cuprins mai multe categorii tematice printre care stiinte (chimie, biologie, geografie, fizica, managemetul mediului si al ecosistemelor, matematica aplicata), stiinte aplicate (inginerie mecanica, energetica si termotehnica, electronica, electrotehnica, echipamente si tehnologii de masurare sau monitorizare, reciclare si economie), tehnologia informatiei (stiinta calculatorului, algoritmi, inteligenta artificiala, navigare si comunicare, aplicatii software). La editia din acest an au participat elevi din 15 localitati, reprezentand 11 judete ale tarii. La concurs fiecare elev poate participa cu o singura lucrare bazata pe un studiu inceput cu maxim 12 luni inainte de data competitiei.
Juriul este format din profesori din mediul universitar (Cristian Parghie, Radu Pentiuc, Stefan Gh. Pentiuc, Dorel Cernomazu - profesori ai Universitatii “Stefan cel Mare” Suceava) si din mediul preuniversitar de la diverse colegii din Suceava, il are ca presedinte pe Alexandru Mironov, ex-secretar general UNESCO Romania. Printre invitati se numara Olimpis Istrate – Intel Romania, Petronela Crefelean - Forum IT, Roxana Colisniuc si Antonio Ciocan de la Fundatia “Dinu Patriciu” si Sorin Bocancea de la Universitatea “Petre Andrei”, Iasi.Intel Romania ofera 3 computere premiu.
Se obtin primele rezultate la nivel international (un premiu III) in cadrul competitiei Intel ISEF unde participa 1600 de elevi cu 1200 de lucrari (19 sectiuni), 1000 de profesori insotitori, 1200 membrii ai juriului, 700 de jurnalisti acreditati.