La invitaţia Centrului pentru Studii Complexe din Bucureşti (CSC), o echipă a Societăţii Ştiinţifice Cygnus – centru UNESCO completează Secţiunea Ştiinţă, ce conţinea deja Atelierul de Ştiinţa Complexităţii condus de ing. Florin Munteanu, cu încă două ateliere, cel de Robotică şi cel de Astronomie. În ediţia 2001 a Academiei de vară Atlantykron Cygnus nu a fost nominalizată ca organizator. Cu toate acestea, echipa formată din 8 persoane aduce de la Suceava un volum mare de echipamente (instrumente optice, computere, truse, tipărituri) şi se implică în toate acţiunile cu caracter ştiinţific şi tehnic chiar dacă în ziarul taberei nu se vorbeşte prea mult despre aceste activităţi. Cele două ateliere organizate dau culoare şi forţă programului general. Tinerii veniţi de la Suceava obţin numeroase premii implicându-se în toate acţiunile indiferent că sunt ştiinţifice, artistice, culturale sau sportive. Echipa amenajează împreună cu membrii CSC într-un cort militar o reţea de 12 computere conectate la Internet.
Atelierul de Roboţi şi Inteligenţă Artificială (condus de ing. Dan Milici) beneficiază de o broşură de 30 pagini color editată de Editura Cygnus. Activităţile practice implică studiul şi montarea a 20 de tipuri diferite de miniroboţi, marea majoritate a echipamentelor fiind furnizate de World Genesis Foundation prin grija lui David Anderson. Tot în cadrul acestui atelier activează o secţiune condusă de reprezentanţi ai firmei Adcon Telemetry, sponsor al atelierului, şi care realizează o monitorizare a parametrilor de mediu prin intermediul unui sistem performant de transmisie la distanţă a datelor.
Atelierul de Astronomie (condus de fiz. Victor Şutac) este realizat în exclusivitate de Cygnus care aduce de la Planetariu Suceava în premieră pe Atlantykron o lunetă şi un telescop astronomic de mare rezoluţie. Se fac observaţii astronomice şi analize ale Soarelui (ziua) şi ale corpurilor cereşti Luna, Saturn, Marte (noaptea când sunt observate şi ploile de meteoriţi). Se încearcă realizarea unor determinări folosind un pendul suspendat, datele fiind transmise la Planetariul din Suceava unde vor fi analizate.
Sunt organizate proiecţii de film ştiinţific, prezentări, analize, demonstraţii, discuţii cu tema realităţii fizice a timpului obiectiv la care participă Ph.D. fiz. David Anderson de la Time Travel Agency, fiz. Alexandru Caragea şi fiz. Andreea Munteanu de la CSC, fiz. Cristian Pîrghie şi fiz. Constantin Dumitru de la Cygnus, prof. Ion Hobana, prof. Alexandru Mironov – secretar general UNESCO România.
Cygnus se implică în acţiunile desfăşurate în cele 3 zile în care a avut loc EuroCon-ul şi unde s-au dezbătut teme legate de genetică, spaţiu, viitorologie, timp, armonizarea relaţiei om-univers.